אוסטיאופורוזיס (Osteoporosis) היא מחלת שלד רב-מערכתית המתבטאת בבריחת סידן ובדלדול במאסת העצם. משמעות המילה ביוונית היא "עצם מחוררת", והמחלה היא תוצאה של מספר סיבות - גנטיות, ביולוגית (כגון גיל) וכאלו הקשורות באורח חיים. כ-40% מהנשים בגיל הפסקת הווסת ומעלה, יחוו שבר אוסטאופורוטי במהלך חייהן; זאת לעומת כ-25% מהגברים בני 60 ומעלה.
כמו כל התאים האחרים בגוף, גם העצמות נהרסות ונבנות באופן קבוע בתהליך הנקרא "שחלוף". העצם הישנה מפורקת על ידי תאים הנקראים אוסטאוקלאסטים (Osteoclasts), שגורמים לספיגת עצם, ומאסת עצם חדשה נבנית על ידי סוג אחר של תאים הנקראים אוסטאובלסטים (Osteoblasts).
מאסת העצם עולה עד סביבות גיל 30 - 35, אבל החל מרגע זה ואילך - תהליך ההריסה משיג את תהליך הבנייה. אומנם קצב איבוד העצם הוא איטי יחסית, עד כמה אחוזים בודדים בשנה, אך האפקט המצטבר משמעותי.
שחייה טיפולית כמענה לאוסטאופורוזיס
מעבר לסיבות הרגילות להיווצרות המחלה (גנטיקה, חוסר במינרלים ובוויטמינים, הזדקנות וכן הלאה), 30% עד 40% מהבעיה טמונים בהרגלים ובאורח חיים - תזונה לקויה, עישון, אלכוהול, שימוש בתרופות מסוימות ועוד.
סיבה עיקרית לאוסטאופורוזיס היא היעדר פעילות גופנית. יש מתאם חיובי משמעותי בין פעילות גופנית לצפיפות עצם, שכן פעילות גופנית מפעילה לחץ על מערכת השלד (מה שנקרא גם התעמלות בונה-עצם). לחץ זה גורם לעצם לבצע התאמות בתהליך ההריסה והבנייה שתואר קודם לכן, מה שבתורו מוביל לחיזוק העצם וצפיפותה (גם בגיל מתקדם).
מה שנכון לגבי פעילות גופנית רגילה, מקבל משנה-תוקף כאשר מדובר בפעילות במים. בעוד שפעילות גופנית במרחב הרגיל מעודדת הגדלה של צפיפות העצם בצורה מסוימת, פעילות הידרותרפית בסביבה מימית תהיה אפקטיבית פי כמה. מדוע?
זאת מכיוון שבנוסף ללחץ המופעל על עצמות השלד בזמן הפעילות עצמה, מופעל עומס פיזי נוסף כתוצאה מהלחץ ההידרוסטטי הקיים במים באופן טבעי (לחץ של אטמוספרה אחת לכל מטר עומק במים). כמו כן, התנגדות המים לתנועה מאפשרת חיזוק יעיל ומהיר יותר של העצמות, בהשוואה לאותה פעילות מחוץ למים.
תרגילי התעמלות במים (ומחוצה להם) מחזקים בעיקר את עמוד השדרה, אך גם עצמות נוספות בכלל מערכות הגוף. בנשים מבוגרות ההשפעה היא יותר של חיזוק השרירים ושיפור שיווי המשקל, למניעת נפילות שעלולות להוביל לשברים ולבעיות נוספות.
חשוב לזכור
אין להתחיל או להפסיק טיפולי מים באוסטיאופורוזיס ללא אישור הגורם המטפל (רופא משפחה, רופא מומחה או גורם דומה). מכיוון שרוב חולי האוסטאופורוזיס מקבלים גם תרופות שונות לבניית עצם ולעיכוב פירוקה (תרופות ממשפחת הביספוספונטים), יש לוודא מראש שהם אכן מועמדים מתאימים גם לשחייה טיפולית במקביל.
מבוטחי קופות החולים - מומלץ לברר מראש האם הקופה משתתפת בטיפולי ההידרותרפיה.