לימוד שחייה: איך שוחים שחיית חתירה (סגנון חופשי)

חתירה (Front Crawl) היא סגנון שחייה מורכב, יחסית, המאפשר לנוע במים במהירות גבוהה יותר לעומת שחיית חזה. חתירה נחשבת לסגנון מעט קשה יותר ללמידה, מכיוון שהיא מבוססת על תנועות מדויקות יותר בהשוואה לסגנונות אחרים.

שחיית חתירה (הנקראת גם שחייה בסגנון חופשי - Freestyle) מאלצת אותנו לשנות את מנח הגוף בתוך המים בצורה קבועה, ועלינו לזכור לנשום ולנשוף בהתאם לשינויי הגוף. זאת בניגוד לשחיית חזה, בה הנשימה והנשיפה תלויות אך ורק בתנועת הראש, ולא בתנועת הגוף כולו. סגנון חתירה מתאים בדרך כלל לשחיית מבוגרים, אבל אין שום מניעה ללמד אותו גם אצל ילדים מגיל מסוים.
 
שחיית חתירה - סגנון חופשי


שלב 1 - חתירה עם יד אחת

בשלב זה מתרגלים שחיית חתירה באמצעות יד אחת בלבד, על מנת להבין את מהות הפעולה ולשפר אותה ככל שניתן. ראשית נכנסים למים בשכיבה על הבטן, כשיד אחת בלבד מושטת לפנים בתנוחת חץ. את היד הגורפת מכניסים למים, כאשר האצבעות הן אלו שנכנסות ראשונות, ומושכים קדימה את היד כמה שניתן עד שהיא מתיישרת לצידה של היד השנייה. כאשר היד עולה מחוץ למים, הגוף מתיישר הצידה - כאשר היד חוזרת אל תוך המים, הגוף נע אל מצב שכיבה על הבטן.

לאחר מכן מניעים את היד לאחור בתנועה של גריפה, כאשר כף היד נמצאת בזווית של תשעים לתנועה; זאת במטרה לגרוף לאחור כמה שיותר מים. מניעים את היד לאחור עד שהיא מגיעה למותניים, ושוב מעגלים אותה כלפי חוץ לגריפה הנוספת, כאשר הגוף כולו שוכב על הצד (תזכורת: התחלנו עם שכיבה על הבטן). בכל משך התרגיל, היד הנוספת נשארת בתנוחת חץ ישרה ולא זזה. הרגליים מכות במים בצורה אחידה ועדיין לא מתרגלים נשימה.

שלב 2 - חתירה בשתי ידיים (תחנת רוח)

בשלב זה מתרגלים את סגנון החתירה בשתי הידיים יחד, אבל עם כמה הבדלים לעומת שחיית חתירה רגילה: שתי הידיים נשארות ישרות ללא הפסקה, עם מרפקים נעולים, גם במים וגם מחוץ למים. הבדל נוסף הוא שגם פה עדיין לא מתרגלים את מהלך הנשימה. כמו כן הרגליים בועטות במים בקצב אחיד.

המטרה בתרגיל זה היא להתרגל לצורת החתירה הכפולה עם שתי זרועות, שיחד מצליחות לגרוף כמות גדולה יותר של מים. כמו כן, תנועת הזרועות מזיזה את פלג הגוף העליון (בעיקר את הכתפיים) בזוויות יותר גדולות, הדרושות לסגנון זה של שחייה. מכיוון שהזרועות פרושות היישר לצדדים, קוראים לתרגיל זה גם "תחנת רוח".

שלב 3 - חתירה בידיים רפויות

בשלב נלמד כיצד ניתן לחסוך אנרגיה ומאמץ בזמן שחיית חתירה; זאת על ידי הרפיית האמה בכל פעם שהמרפק מגיע לגובה המרבי המאפשרי. התרגיל מתבצע באיטיות, כדי לאפשר לשחיין להבין כיצד יש לבצע את התנועות הנכונות.

התרגיל מתחיל בתנוחת חתירה (שכיבת צד ויד אחת מושטת קדימה בתנוחת חץ), כאשר היד הגורפת מבצעת את תנועת החתירה הרגילה. כאשר הזרוע נמצאת מחוץ למים, מגביהים בכוונה את המרפק כמה שיותר למעלה, ובמהלך התנועה חזרה למים מרפים את האמה ואת אצבעות הידיים - ונותנים להן "לשרוט" את פני המים, עד שהיד נכנסת פנימה ושוב מתיישרת.

לאחר שביצענו זאת עם היד האחת, נמשיך באותו תרגיל גם עם היד השנייה. בכל פעם נגביה את המרפק כמה שיותר למעלה, נשחרר ונרפה את האמה וניתן לאצבעות "לשרוט" את המים עד שכל הזרוע נכנסת פנימה ומתיישרת. אחרי שביצענו את התרגיל בצורה מוצלחת, נחזור עליו שוב - אבל הפעם בלי שהאצבעות "שורטות" את המים, אלא מרחפות מעליהן עד שהזרוע חודרת שוב לתוך הבריכה. בכל מהלך התרגיל, הרגליים כמובן בועטות במים בצורה אחידה.

שלב 4 - חתירה-החלפה

מתחילים במנח גוף צד בתוך המים, כאשר יד אחת מושטת קדימה ויד אחת מושטת אחורה. המבט מופנה אל קרקעית הבריכה, והרגליים בועטות במים. לאחר כל 6 בעיטות רגליים, מגיעה תנועת ידיים אחת מהירה (כלומר מגיעים ממצב של יד ימין מושטת קדימה, למצב שבו יד שמאל מושטת קדימה - או להפך, תלוי איך מתחילים).

כל תנועת יד צריכה להיות מהירה, כאילו אתם מנסים "לגזור" את המים בבריכה עם הזרוע. בכל פעם שזרוע אחת מושטת קדימה עד הסוף, הגוף צריך להגיע למנח צד. בכל פעם שיש תחלופת זרועות, הגוף מתיישר ושוב עובר למנח צד, כאשר הזרוע השנייה נכנסת למים. מכיוון שבין כל תנועת זרועות מפרידות 6 תנועות רגליים, ההפסקה בין לבין מאפשרת לנו לבצע את התנועות בצורה מדויקת יותר.

לאחר שתרגלנו את מצב חתירה-החלפה, נמשיך לשחות ללא מרווחי זמן בין תנועות הרגליים לידיים - ובעצם נגיע למצב של שחיית חתירה רציפה.
 
סרטון הסבר קצר באנגלית
 


במרכז שי במים תוכלו ללמוד את כל סגנונות השחייה, וכן לשפר את כישורי השחייה הקיימים שלכם. המדריכים המנוסים שלנו ממתינים לכם בבריכה מקורה ומאובזרת בכפר סבא.
 
סגנונות שחייה נוספים: