טיפול בפחד ממים

טיפול בפחד ממים
בניגוד לנהוג לחשוב, לא רק ילדים סובלים מפחד ממים; יש גם לא מעט מבוגרים שלא מסוגלים לסבול את המחשבה על הכנסת גופם לסביבה מימית. כ-25% מהאוכלוסייה בישראל לא יודעים לשחות, וחלק ניכר מהם בשל חרדת מים בדרגה כזו או אחרת.
 
למרבה המזל לא מדובר בפוביה קשה לטיפול, וניתן להתרגל למים כבר לאחר מספר שבועות של תרגול עם הידרותרפיסט מומחה.

מה גורם לפחד ממים?

הידרופוביה (או גם אקוופוביה) יכולה להיגרם מכמה סיבות. הראשונה היא בדרך כלל חוויה טראומתית שקשורה למים - ילדים או מבוגרים שעברו חוויה של כמעט טביעה בים או בבריכה, ואפילו חוויה לא נעימה של חנק ממים באמבטיה הביתית.

גורם נוסף יכול לנבוע מבעיה שצצה עוד טרם הלידה, מכיוון שיש פחדים שמתחילים כבר מגיל ינקות ולא ניתן להסביר אותם באמצעות טראומה בגיל מאוחר יותר. חרדה ודיכאון הם לעיתים קרובות עניין גנטי, ולאו דווקא סביבתי. כמו כן לעיתים יש גם מצבים בהם ילד או נער מתבקשים להיכנס למים העמוקים כחלק מקבוצת שחייה, מבלי שהם מוכנים לכך, והדבר עלול ליצור חרדה מתמשכת ממים.

מהם הסימפטומים של אקוופוביה?

חרדת מים יכולה לבוא לידי ביטוי במספר רב של דרכים. הנה הסימפטומים שמהם אסור להתעלם:

- פחד פתאומי, חרדה או תחושת פניקה אינטנסיבית רק מעצם המחשבה על מים.
- פחד מתמשך ועיקש כאשר נמצאים בקרבת גוף מים כלשהו (בריכה, ים ועוד).
- דחף קיצוני להימנע מגופי מים לסוגיהם, לעיתים אפילו מהמקלחת בבית.
- רעידות והזעה בלתי נשלטות.
- קצב לב מואץ
- בחילה
- סחרחורת
- תחושת חנק

איך מטפלים בחרדה ממים?

השיטה המהירה והיעילה ביותר היא לנקוט בגישה של חשיפה הדרגתית (דסנסיטיזציה - מונח המגיע מעולם הטיפול הפסיכולוגי, בעיקר בשיטת הטיפול הקוגניטיבית-התנהגותית - CBT). עיקרי השיטה מבוססים על הרפיה בתחילת התהליך, ויצירת התניה הפוכה להתניה הקיימת באמצעות התנסות הדרגתית:

שלב 1 - מניחים את כפות הרגליים במים. שלב זה עוזר להתרגל למגע המים על הגפיים.
שלב 2 - השפריצו מים על הפנים ובמקביל חשבו בצורה חיובית, כיצד המים מנקים את הפנים שלכם, מקררים את הגוף בחום הקיץ ועוד.
שלב 3 - היכנסו לבריכה עד מחצית הגוף והרגישו כיצד המים נושאים חלק ניכר ממשקלכם. אחזו בשולי הבריכה בידיכם ובעטו עם הרגליים בתוך המים.
שלב 4 - נסו לצוף על הגב או על הבטן ותיהנו מתחושת חוסר המשקל.
שלב 5 - הכניסו את הראש למים ועצרו את נשימתכם. נסו להפריח בועות במים.

יש לזכור שבין השלבים השונים יכולים להפריד ימים ושבועות רבים, עד שהמטופל יחוש נוח מספיק לעבור לשלב הבא. השלבים הללו הם חלק מטיפול הידרותרפיה שנותן מסגרת כלשהי לתוכנית פעולה, וכל מטפל מחליט בהתאם לשיקולו המקצועי האם ומתי להשתמש בהם.
 
לצורך כך ניתן להשתמש גם בטיפולי מים פסיביים הנקראים וואטסו, בהם המטופל שוכב במים מעורסל בזרועות המטפל, שמניע ומותח אותו לקבלת האפקט הדרוש. גם פה, השאלה האם להשתמש בשיטה טיפולית זו נתונה בידי המטפל.

עצות כלליות למטופלי חרדת מים

אל תאיצו בעצמכם ואל תרגישו לא נוח בשום שלב משלבי הטיפול. התהליך הטיפולי מתרחש בקצב שלכם, ובהתאם לרמות החרדה שאתם חשים. אתם קובעים מה מתאים לכם.

אתם לא לבד. היעזרו בקרובי משפחה, בחברים וכמובן במדריכי שחייה מנוסים ומקצועיים. הם אלו אשר יהיו לצדכם לאורך כל התהליך, יתמכו בכם פיזית וגם רגשית ויאפשרו לכם להיחלץ מהפוביה הזו בסופו של דבר.

אף פעם לא מאוחר מדי – יש גם שחיינים אולימפיים שפחדו ממים בילדותם וכיום הם עושים חיל בבריכה.