הפרעות קשב וריכוז הן שם כולל למספר מצבים נוירו-ביולוגיים, שהתסמינים שלהם הם קושי להתמקד ולהתרכז לאורך זמן, היפראקטיביות ואימפולסיביות. התופעה נפוצה בקרב 3 עד 10 אחוזים מהילדים עד גיל 12, והיא שכיחה פי שלושה יותר אצל בנים מאשר בנות. יש לציין שלא כל התנאים הללו חייבים להתקיים כדי לאבחן בעיית קשב וריכוז, והאבחון עצמו תלוי במספר גורמים.
בעיות קשב וריכוז נקראות ADD - Attention Deficit Disorder, וכאשר הן מגיעות במשולב עם היפראקטיביות, התופעה נקראת ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder. האבחון מתרחש בדרך כלל בחמש השנים הראשונות לחיים, כאשר אצל כ-80 אחוזים מהמאובחנים ההפרעה ממשיכה גם בבגרותם.
סוגי הטיפול בהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות
כיום יש לא מעט אפשרויות המציעות טיפול בסימפטומים של ADHD / ADD - החל מטיפול תרופתי כגון ריטלין, קונצרטה ושאר נגזרותיהן; המשך בטיפולים כגון הוראה מתקנת, הקניית הרגלי למידה נכונים, טיפול פסיכולוגי לסוגיו, ביו פידבק וטיפול באמצעות תזונה ייעודית; וכלה בסוגי טיפול טבעי בקשב וריכוז כגון טיפולי הידרותרפיה, רכיבה טיפולית ועוד.
לא כולם ששים ליטול את התרופות האמורות, אם כי חובה לציין שנטילה ו/או הפסקה של כל תרופה חייבת להתבצע בהתאם להוראות הרופא המטפל. בתוך כך, אין שום מניעה ליטול תרופות לטיפול בבעיות קשב וריכוז, ובמקביל לטפל בסימפטומים באמצעים נוספים כגון שיעורי שחייה וטיפול במים.
טיפול מים טבעי בהפרעת קשב וריכוז
שחייה טיפולית לילדי ADD ו-ADHD מאלצת את הילדים להיות מודעים לגופם, ולפעול תוך תיאום בין-שרירי (קואורדינציה) על מנת לצוף, לשחות, לצלול ולבצע מטלות בסביבה המים. סביבה זו מפעילה על גופנו כוחות שונים מן הכוחות הפועלים עליו בחוץ, ודורשת בו זמנית גם מיומנות נשימה מורכבת.
פעילות גופנית באופן כללי, ובמיוחד שחייה שמפעילה כמעט את כל חלקי הגוף, מכניסה הרבה יותר חמצן לדם ולמוח. ההעשרה בחמצן מגדילה את יכולת הריכוז, ומאפשרת לבעלי בעיות קשב לשפר ביצועים. זאת בניגוד לטיפולי מים פסיביים, דוגמת וואטסו, שאינם דורשים מהמטופל להפעיל את גופו.
הגישה הטיפולית שמוביל מרכז שי במים להפרעות קשב ריכוז והיפראקטיביות, מסתמכת על עבודה אינטנסיבית ומטלות מממושכות ומורכבות, אשר דורשות ריכוז מרבי במצב של עומס פיזי ועייפות, כדרך לשיפור הריכוז בלמידה במצב מנוחה.
מכיוון שבעלי הפרעת ADHD / ADD מתקשים בבידוד של גירויים בודדים, והתעלמות מגירויים נוספים בסביבה, ניתנות להם משימות שנעשות מורכבות יותר ויותר, ממושכות ותכופות יותר ויותר לביצוע במי הבריכה בזמן הטיפול - צלילה במים תוך שליפת חפצים לפי חוקיות מסוימת, התקדמות למרחקים גדלים והולכים במים במנחים שונים ועם אביזרים שונים, מטלות חזרניות (מלשון "חזרה") וכן הלאה. בתוך כך המטופל לומד להתרכז בתנאי עייפות פיזית ומנטלית, ובמקביל משפר את מיומנויותיו האישיות.
פעילויות מים עם ילדי קשב וריכוז מתבצעות תוך כדי משחק והנאה, ותוך מאמץ פיזי והשגת אבני דרך בסביבת עבודה לא טבעית. כל זאת בתוך תהליך בו כובש הילד פסגות חדשות, תוך משוב חיובי מתמיד, ובתוך תחושת הצלחה והישג. בתוך כל זאת לומד הילד גם להתמודד עם קושי ותסכול ולנסות שוב ושוב עד להשגת מטרה, ולא עובר למשימה הבאה עד אשר סיים משימה קודמת.
שי דננברג הוא הידרותרפיסט מוסמך, בעל יותר מ-18 שנות ניסיון בטיפול בבעיות קשב, ריכוז והיפראקטיביות. במרכז שי במים עומד לרשות המטופלים צוות הידרותרפיסטים מומחים, שילווה אתכם לאורך כל הטיפול תוך הקשבה תמידית לצרכים העולים לפני, במהלך ולאחר הטיפול. הטיפול בהפרעות קשב וריכוז במרכז שי במים ניתנים גם במסגרת הסדרים עם קופות החולים.